Producten

Morellen

Morellen oftewel zure kersen. Lid van de familie van de kersen. In Nederland vrij onbekend, tegenwoordig, althans zeker bij particulieren. Morellen zijn echter veelvuldig terug te vinden in bakkersproducten, conserven of als likeurproducten.

De gemiddelde particulier heeft een zoete kersenboom in zijn tuin of boomgaard, maar de morel is juist bijzonder geschikt voor begeleiding van schotels op basis van vlees en wild, maar ook voor het maken van jam en gelei, gebak of Limburgse vlaai.

Soorten:

  • Kelleris: Prunus cerasus oftwel de ┬┤Kelleris┬┤ geeft vroege, grote, donkere kersen. De vruchten van de zure kers barsten minder snel dan die van de zoete kers, ze worden minder gegeten door vogels en ook minder snel aangetast door de fruitvlieg. De smaak van de kelleris is iets minder zuur dan de schattenmorel.
  • Schattenmorellen (ook wel bekend als Noorderkriek): De Schattenmorellen is 's werelds meest aangeplante zure kersensoort. Het ras is zeer veeleisend en vruchtbaar. De Schattenmorellen zijn voornamelijk in Europa en Noord-Amerika terug te vinden. Vaak wordt deze zure kerstensoort gebruikt in jam en conserven.
  • Mont morency: De kers van Montmorency staat bekend als een vroege kersensoort, welke voor de Kelleris geoogst wordt. Deze kleine kers met een dieprode schil en zacht vruchtvlees is familie van de amarelle en de morel en wordt reeds sinds de 17e eeuw gekweekt in de streek van Montmorency. Zijn kookvastheid en zijn licht zurige smaak maken het tot een gewilde vrucht in de keuken.